Smak twojego ulubionego liquidu może być niebezpieczny dla twojego zdrowia

Aktualnie na rynku możemy spotkać się z szeroką gamą smaków liquidów do e-papierosa. Jednak smak, który przyjemny jest dla naszej wyobraźni, może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Tak twierdzą najnowsze badania Pennsylvania State University.

Chemiczne składniki, które wchodzą w skład e-liquidów, według badań mają wpływ na produkcję wolnych rodników, czyli toksyn, które są związane z nowotworami, według Johna Richie naukowca i profesora zdrowia publicznego i farmakologii w Penn State’s College Medycyny. Odkrycia te ukazują czarne strony popularnego ostatnio „vapingu”.

„Kiedy te produkty po raz pierwszy pojawiły się na rynku, wiele osób twierdziło, że są nieszkodliwe, a to tylko para wodna” – powiedział Richie. „Ale teraz wiemy, że e-papierosy wytwarzają wolne rodniki, a na ilość wpływają dodane środki smakowo-zapachowe”.

Substancja aromatyczna diacetyl, powodować może choroby płuc. Zaś formaldehyd, wytwarzany jest podczas podgrzewania substancji płynu, a substancja ta jest rakotwórcza.

„Odkrywamy, że proces ogrzewania może wytwarzać wolne rodniki z e-liquidów” – powiedział Richie. „Wiemy, że tylko stara e-ciecz – glikol propylenowy i gliceryna – może wytwarzać wolne rodniki.”

Naukowcy podczas badań nad 50 aromatami odkryli szkodliwe substancję. Odkryli sześć substancji chemicznych, które były związane ze zwiększoną produkcją wolnych rodników: linalool, dipenten i cytral, które pomagają przy tworzeniu cytrusowych lub kwiatowych nut zapachowych, etylowanilina – na nutach wanilii – zmniejszył produkcję wolnych rodników o 42 procent.

Smaki, które posiadają w składzie najwięcej substancji szkodzących to m.in. wata cukrowa, waniliowy krem, czy guma do żucia.